Jdi na obsah Jdi na menu

Kozičkový sirup

4. 6. 2016

 

Už pár let si vyrábím svůj kozičkový (bezinkový) sirup, vyzkoušela jsem několikero receptů, ale v konečném důsledku jsou všechny recepty stejně založené. Dělám ho minimálně ze trojité dávky, letos mám skoro 10 litrů.

Recept:

30 rozkvetlých květů

1 litr vody

1 kg cukru

1 citrón

10 g kyseliny citrónové

Rum

 

Vodu převařím v rychlovarné konvici, naleju do velkého hrnce, přidám kyselinu citrónovou  a nechám vychladit. Do vychladlé vody dám květy (nemyté, jenom vytřepané) a na kolečka nakrájený citrón. Dobře promíchám a nechám v chladnu macerovat 3 dny, každý den směs promíchám.

Po třech dnech vše přecedím a přidám cukr (já dávám třtinový) a směs začnu zahřívat, nechám přivést k varu, ale nevařím. Ihned plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic. Nakonec do každé láhve přidám asi 1 KL Rumu, aby se mi sirup nezačal kazit.

Nechám vychladit a uložím do chladna.

img_20160603_130702-1-.jpg img_20160603_182919.jpg img_20160603_182931.jpg img_20160603_183923.jpg

 

Dobrou chuť!

...evullenka...