Jdi na obsah Jdi na menu

Pampeliškový med

3. 6. 2016

 

 

Znáte a děláte pampeliškový med? Já ho letos vyzkoušela poprvé a jsem z něj nadšená. Pampelišky mám z našeho vinohradu, takže "bio". Jenom mne mrzí, že jsem si ten krásný zlatě pokrytý koberec z pampelišek nevyfotila.

 

Recept:

500 ks květů pampelišky

1 velký citrón

2 kg třtinového cukru (nebo bílého)

2 litry vody 

Recept jsem našla zde  http://www.gurmanka.cz/2015/05/pampeliskovy-med

 

Květy jsem neprala, protože mi bylo líto toho pylu, takže jsem je dala na velké síto a protřepala je, abych se zbavila broučků. Ale když budete sbírat pampeliškové květy dopoledne, tak jako já, broučků bude velmi poskrovnu.

Květy dám do velkého hrnce, přidám na kolečka nakrájený citrón a zaleju vodou. To vše přivedu k varu a na velmi mírném ohni nechám probublávat asi 15 minut. Směs nechám vychladnout do druhého dne. Na druhý den několikrát přecedím i přes papírovou utěrku a přidám cukr. Vařím na velmi mírném ohni až do zhoustnutí. Med mám hodně tmavý, připomínající spíš lesní med, ale je to tím, že jsem použila velmi tmavý třtinový cukr. Dám do vymytých sklenic, zavíčkuji a nechám vychladit. Pampeliškový med mám uložený v komoře.

img_20160419_102137.jpg

Já jsem med dělala rovnou ze tří dávek a celkem mám 7 a půl sklenic.  Je lepší nechat med naležet, protože hned po uvaření a vychladnutí je hodně cítit cukr, ale teď zhruba po měsíci je už chuť lepší, více pampelišková.

img_20160603_130446.jpg img_20160603_130417.jpg img_20160603_130522.jpg

Vřele doporučuji.